Tungt poängtapp i derbyt

 

Öster började bra i derbyreturen men släppte in Värnamo allt längre in i matchen, och när Malmölånet Fadi kvitterade med knappa tio minuter kvar kom det inte som någon större överraskning.

 

ÖSTERS IF - IFK VÄRNAMO 2-2 (0-2)
10' 1-0 Söderberg 
27' 2-0 Henningsson
56' 2-1 Cederqvist
81' 2-2 Fadi


Publik: 4174

 

Öster tvingades än en gång kasta om i startuppställningen:
Nadj
Lindblad - Vasilj - Joza - Bojent
Wihlborg - Bergholtz - Eriksson
Söderberg - Gero - Henningsson

 

Byten:

61'     Birgersson (Lindblad)
80'     Wennerhag (Henningson)

 

För statistik se förbundets matchsida.

Se målen på Fotbollskanalen.se.

 

På artikelbilden kapar Värnamos mittback Robledo Alhaji Gero i ett matchavgörande läge, men får inte ens frispark mot sig. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

 

Se presskonferensen efter matchen (video: Mikael Bruér):

 

 

Matchen började försiktigt från båda håll, och det dröjde till fjärde minuten innan någon tog ett riktigt avslut, och då var det Gero som i brist på alternativ sköt från distans. Minuten senare jobbade samme Gero sig genom, men fick frispark mot sig efter att Claesson lagt sig ner.
   Matchens första heta målchans tillföll dock gästerna minuten senare. Englund lyfte in en boll som Cederqvist hann först på och styrde förbi Nadj men någon decimeter utanför högra stolpen. Därefter återtog Öster kommandot, och i tionde minuten fick man utdelning. Bergholtz lyfte fram en boll som Söderberg snappade upp och stack på egen hand, varefter han avslutade via Åkesson upp i högra krysset. Bara dryga minuten senare var man nära att hota igen på en snygg omställning, men Söderberg höll inne passningen något steg länge och när den kom hade Gero precis hunnit offside. 
   I tjugonde minuten bjöd Öster åter på fint spel. Först släppte Söderberg Henningssons  passning till Gero vars direktpass inte nådde någon, och i andramomentet nickskarvade Gero fram bollen till Söderberg som hade Wihlborg innanför sig men blev avblåst för en tveksam offside.
   I 24e minuten stod lagen förr varsin chans. Först lyfte gästerna in en boll mot Cederqvist som Lindblad blockerade i sista sekunden, och på omställningen som uppstod hann Henningsson sånär genom innan han gjordes ner strax utanför Värnamos straffområde. Den resulterande frisparken gick dessvärre rakt på första försvarare och oroade inte alls.
   Minuterna senare såg det desto bättre ut. Henningsson fångade upp en inspark, gick själv och fick drömträff fem meter utanför straffområdeslinjen, ett skott som skruvade sig perfekt upp i vänstra krysset.
Målet taggade Henningsson ordentligt, och bara minuten senare försökte han igen från nästan samma plats, men denna gång kunde Björn Åkesson plocka ner bollen. Med tio minuter kvar av halvleken började gästerna hota igen, men Österförsvaret lyckades bra med att täcka undan Cederqvist, som oftast var ensam inne i boxen.
   Fem minuter före paus kunde Öster mycket väl utökat sin ledning, efter att Värnamos Kalmarlån Gutu helt struntat i hemjobbet och Wihlborg fått fri lejd längs vänsterkanten. I sista dragningen fastnade skåningen dessvärre på en Värnamoförsvarare och anfallet rann ut i sanden. Efter att Värnamo haft mycket boll i slutminuterna skapade ändå Öster halvlekens sista målchans i slutsekunderna. Målskyttarna samarbetade när Söderberg slet sig förbi sin försvarare och lyfte in bollen mot Henningsson, som dock stördes tillräckligt mycket av en försvarare för att inte kunna skicka nicken på mål.

 

 

Öster startade även andra halvlek bra. Tre minuter in kunde Gero mycket väl fått straff när han gick förbi Martin Claesson och föll efter att till synes ryckts i tröjan, men fick bara hörna med sig. Två minuter senare stressade Söderberg gästernas målvakt effektivt och vann bollen från honom utanför straffområdet, men Gero kunde tyvärr inte få avslutet på mål i stressat läge.
   Elva minuter in i halvleken tappade Öster så ändå till slut Cederqvist mellan försvararna, och den gamle Österanfallaren klippte till direkt. På en lyftning från Freddy Winst nådde han in i mitten och fast Nadj var på bollen lyckades han inte hålla reduceringen ute ur mål.
   Öster föll dock inte ihop, och bara någon minut senare bjöd man på ett förtjusande anfall som med lite flyt hade resulterat i på nytt utökad ledning. Lindblad lyfte in en boll som Söderberg nickade vidare till Gero, som väggspelade tillbaka till en helt fri Söderberg som sånär lyckades tunnla bollen förbi Åkesson i Värnamomålet, men denne fick  precis hälen på bollen och lyckades styra den strax utanför mål. Minuten senare hade Söderberg ett nytt bra avslut som Åkesson fick svettas för att rädda, men denna gång blev han korrekt avvinkad för offside (om än hårfin).
   Öster fortsatte ligga på, och innan timmen gått hade man hunnit med ytterligare ett riktigt farligt läge. Söderberg klacklobbade sig läckert förbi en försvarare och rullade ut bollen till Wihlborg (som för nästan två år sedan sköt det första tävlingsmålet på Myresjöhus Arena mot just Värnamo - för övrigt i ungefär denna matchminut och från samma ställe), vars avslut styrdes på en försvarare och tog en båge över Värnamomålvakten, men dessvärre slutade uppe på nättaket istället för inne i mål. Den resulterande hörnan blev också ytterst farlig, när Söderbergs avslut letade sig fram till Henningsson framför en målbur där Åkesson nyss hade slängt sig, men Claesson lyckades i sista sekunden täcka Alles avslut till en ny hörna.
   I 64e minuten såg det farligt ut igen. Bergholtz och Söderberg samarbetade sig ur en Värnamopress, och Bergholtz nådde Gero med en löpboll. Nigerianen föll i närkamp med Claesson, tog sig snabbt upp igen men valde sedan att ur balans avsluta själv, trots att både Birgersson och Söderberg fanns i bra läge inåt i planen.
   Nu öppnade spelet upp sig. Bara sekunder senare lyfte gästerna upp en boll mot mål där Fadi sprang ner Alexander Nadj, och i anfallet efter var det Geros tur igen. En precis femtiometersboll från Bergholtz öppnade för Gero, som rundade Claesson och var på väg mot mål när Robledo klippte foten på honom utan att träffa boll, men otroligt nog vare sig fick straff eller målchansutvisning mot sig.
   Till slut tog Värnamo över initiativet, och med nio minuter kvar av ordinarie tid gick det som så många gånger tidigare i år - motståndarna kämpade in kvitteringen. Den här gången var det Winst som jobbade ner mot kortlinjen och lyfte in bollen, och Fadi som ensam med ett gäng Österförsvarare kunde nå högst och nicka in kvitteringen.
   Med fyra minuter kvar jobbade Öster fram en omställning, och Wennerhag gjorde sitt bästa för att springa ur offsiden men lyckades inte riktigt innan Geros passning kom. Istället var gästerna ytterst nära att avgöra i andra stopptidsminuten när ännu en gammal Österbekanting, Sebastian Göransson, tjusigt friställde Kozica med en klack men Nadj var med bra och styrde avslutet ut till högerhörna. På fjärde stopptidsminuten kom så en sista chans för Öster när Gero spelade bak bollen till Söderberg, som fick på en bra träff som tvingade Åkesson att stöta ut bollen, men trots att Birgersson var framme och högg bra kunde han inte nå bollen och matchen slutade oavgjort.

 

 

 

Henningsson slår in 2-0.

 

Söderberg på väg mot 1-0.

 

 

Henningssons avslut stoppas av Claessons ben.