Tungt poängtapp mot Gefle

Trots stort spelövertag lyckades vi inte skapa några riktigt heta målchanser mot Gefle, och efter den mållösa matchen finns det mycket att fundera på.

 

ÖSTERS IF - GEFLE IF 0-0

Omgång 6, 4/5 2024, Visma Arena
Publik: 3560

 

Öster startade med:
Wallinder
Herdonsson - Adolfsson - Starke Hedlund - Bergquist
Ljung - Kusu - Seger
Bergmark Wiberg - Aliev - Mörfelt

Bänk:
Lundahl Persson, Thórisson, Söderberg,
Gabrielsson, Rodic, Johansson, Varmanen

Byten:
63' Thórisson (Ljung), Rodic (Mörfelt)
76' Söderberg (Seger)
88' Gabrielsson (Bergmark Wiberg)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay. Se matchen i efterhand här.

 

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag lider med supportrarna idag, att vi inte klarade att bjuda dem på tre poäng. Jag förstår att det är lätt att bli frustrerad, det är så det fungerar.

Men vi är i ett läge där saker kan vända snabbt och då hamnar vi i ett annat läge. Men idag hade vi chansen att ta nästa steg och då har man rätt att vara besvikna över att vi bara fick med oss en poäng idag.

I efterhand får man nästan gratulera Gefle till det sätt de kom hit för att inte förlora och genomförde det bra. De tar varje chans att sakta ner matchen och rycka sönder den. Men det innebär att vi inte får låta det påverka vår energinivå, vår rytm och vårt driv. Det måste vi lära oss av den här matchen, de gjorde det bra men vi kan inte låta det dra ner vårt spel.

Vi hade skott i ribban och ett par avslut där de gjorde bra räddningar, det är klart vi ska vara besvikna men vi kan inte leta lösningar direkt efter matchen."

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Efter en poäng på två matcher längtade både publik och spelare efter en seger, och det började lovande. Bara 90 sekunder hade gått när Adam Bergmark Wiberg stod för en snygg nedtagning innan han slog ett rappt inlägg mot mål där både Alibek Aliev och Albin Mörfelt fanns i bra lägen, men kusin Adolfsson hann precis mellan och kunde nickstyra undan.

I tionde minuten jobbade så gästerna fram en hörna och var, precis som ifjol, nära att dra full nytta av den. Efter en kort variant lyftes bollen förbi alla till Yakoub, vars avslut styrde på ett Österben och sånär ställde Robin Wallinder som både var skymd och på väg åt fel håll men på något sätt hann ner med en näve och fick undan bollen. Wallinder stod sedan för ytterligare en fantomräddning på returen, men får tyvärr inte tillgodoräkna sig den då Adolfsson vinkades av för offside.

I 16e minuten såg det sedan väldigt lovande ut. Starke Hedlund vann boll en bit in på egen planhalva, bollen gick snabbt upp på Mörfelt som avancerade och spelade in på Aliev som vände runt och placerade bollen mot högra stolpen, men målvakten hann ner och kunde styra undan avslutet.

Tre minuter senare bjöds vi på ett rappt uppspel längs högerkanten när Herdonsson petade ut bollen på Mörfelt som slog en brant boll mot kortlinjen som Ljung precis hann upp och försökte chippa in mot Aliev framför mål men målvakten hann emellan.

Med knappa halvtimmen spelad var det nära igen. Bergquist lyfte fram en bra boll mot Aliev som höll sig på rätt sida offsidelinjen men smög sig mellan Gefles mittbackar, men blev tacklad av målvakten i nickmomentet och styrde bollen ut till vad som på något sätt blev hörna.

I 36e minuten vann öster snabbt tillbaka bollen efter en inspark och ABW petade bollen fram på Bergquist som skickade en låg boll in mot Aliev framför mål men målvakt Johansson läste inlägget bra och dök och snodde bollen innan den hittade fram.

Två minuter senare hade Öster maximalt oflyt när Mörfelt vände bort två spelare och fick iväg ett riktigt bra skott från 20 meter men träffade Aliev. Returen snappades upp av Ljung som spelade bakåt till Herdonsson, vars skott styrdes precis utanför vänstra stolpen till hörna.

På hörnan fick Hedlund bra kraft i nicken men satte den rakt på målvakten.

Två minuter före paus jobbade Bergmark Wiberg sedan fram en hörna som blev riktigt farlig när Johansson i Geflemålet missade sin boxning totalt, men domare Nehdi valde den bekväma vägen och blåste en frispark för målvakten för en förseelse ingen kunde hitta.

Sekunderna innan 45 minuter hade gått pressade Öster sedan hårt, först hade Herdonsson ett bra inlägg mot Aliev på bortre som Johansson precis kunde boxa undan och i momentet efter lyfte ABW en fin boll från vänsterkanten mot bortre stolpen, där Mörfelt hade ett bra läge men åkte på en rejäl knuff i ryggen och inte kunde nå bollen.

 

ANDRA HALVLEK

Tre minuter efter paus fick Aliev en bra boll men sprang sig ur vinkel och valde att spela inåt. Bollen gick ut till vänster mot Bergquist som skickade inlägget decimetern över huvudet på Mörfelt vid bortre stolpen.

Efter mycket kamp på mittfältet kom Öster så till ett bra avslut i 55e minuten när Mörfelt rullade in bollen till Ljung som vände fint och avslutade mot bortre men skottet styrdes utanför.

I 58e minuten kom så en riktigt bra målchans ur nästan ingenting. Seger spelade ut bollen på Bergmark Wiberg som bevisade poängen med felfotade yttrar när han vände inåt och knorrade bollen över och förbi målvakten men precis träffade fel sida av ribban och bollen studsade retfullt iväg.

Fem minuter senare kunde Östers dubbelbyte gett utdelning direkt, när Vladimir Rodic piskade ett lågt rappt inlägg mot Aliev på första stolpen som Rauschenberg dessvärre kunde få tån på och styra ut till hörna.

Hörnan blev dock riktigt farlig när den nådde Thorisson på bortre som hade öppet mål men islänningen lyckades nicka bollen bort från mål.

Två minuter senare blev det farligt igen efter en hörna. Bollen nickskarvades mot Herdonsson på bortre, som rycktes ner med en arm på var axel av en motståndare, men domaren lät spelet gå.

Herdonsson såg ut att trivas efter flytten upp i banan och i 71a minuten kunde han också blivit målskytt när Thorisson prickade in en fin boll på honom från högerkanten men Adam satte nicken i en båge över mål.

Mitt i allt Österjagande stack så småningom Gefle upp lite och i 76e minuten kunde det blivit farligt när Österförsvaret missade en rensning efter en hörna och Ranera fick läge inne i straffområdet men spanjoren satte avslutet upp mot det numera tomma övre etaget.

Släkten är värst har ju varit ett återkommande tema i år, och i 84e minuten var det nära att späs på. Yakoub, som var här på lån i höstas, tog sig in fint från höger och satte en lurig boll lågt mot vänstra stolpen men Wallindervisade att han är en klassmålvakt och fick ut vänsterfoten och blockade avslutet.

Minuten senare borde nog ledningsmålet kommit, när Thorisson skickade in en väldigt fin låg boll från sin högerkant på Aliev (som nog i ärlighetens namn var någon decimeter offside) som av någon anledning försökte klacka in bollen och inte fick träff på den.

I 89e minuten jobbade Aliev sedan fram en frispark i bra läge men med ABW nyss utbytt fanns ingen naturlig skytt på plan och Söderberg satte frisparken strax över.

Med tanke på Östers resultat på stopptid i år steg hoppet när vi jobbade fram en hörna i fjärde stopptidsminuten, och Bergquist placerade den bra in i mitten men målvakten nådde precis dit och kunde boxa undan. I andravågen jobbade Kusu sedan fram ett riktigt bra läge när han avancerade inåt och spelade Söderberg men när denne vänt och sköt hann en försvarare täcka.

I sista sekunderna av stopptiden blev det sedan riktigt dramatiskt, när Bergquist lyfte in bollen på Söderberg som nickskarvade mot bortre stolpen där målvakten precis nådde fram och kunde mota den, och returen smet förbi Mattis Adolfsson som tvingades jaga ikapp bollen men tre försvarare kunde trycka honom ut mot kortlinjen varpå domaren blåste av.