U19 har gått som tåget under hösten

 

Tre raka segrar mot topplagen i tabellen och U19 går som tåget efter sommaren. Christian Stridh ger oss svaren och bjuder in till en fartfylld, viljestark och förhoppningsvis målrik match idag.

 

På bilden fr vänster: Filip Örnblom, Patrick Karlsson, Innocent Kakooko, Lukas Quist, Erik Hancke, Gustav Bogren och Henrik Dahlquist firar mål. Bild: Per-Ingvar Persson

 

Framtidens fotbollsspelare besöker Myresjöhus Arena och Arenastaden varje vecka. Idag är det Lunds BK som besöker staden. Östers tränare Christian Stridh utmanade kollegorna inför dagens match med att skänka 100 kronor per mål som U19 och A-laget gör under lördagen och måndagen. Pengarna går till East Fronts insamling till flyktingkatastrofen.

 

Ska skåningarna med 19-målsskytten Omar Khattab i spets stoppa Östers framfart? Vilket lag gör flest mål? Quist vs Khattab - avspark kl 14:00 - fri entré - välkomna!

 

Läs artikel med Christian Stridh nedan.

 

Östertruppen

1. Pontus Wik (mv), 2. Fredrik Henriksson, 3. Oskar Dahlström, 6. Filip Örnblom, 7. Martin Srpcanski, 8. Patrick Karlsson, 9. Henrik Dahlquist, 10. Innocent Kakooko, 11. Bajram Haziri, 12. Tobias Dahlberg (mv), 14. Charlie Vindehall, 15. Erik Hancke, 16. Lukas Quist, 18. Gustav Bogren, 20. Jonathan Stolth, 21. Victor Ericsson, 22. Daniel Hultqvist och 27. Jesper Andersson

 

Ledarteam

Christian Stridh (tränare), Peter Wibrån (ass tränare), Hans Anderzon (mv-tränare) och Anders Rehnström (lagledare)

 

Matchlänkar

 

Höstens U19-matcher

  • 2015-09-12 14:00  Östers IF - Lunds BK
  • 2015-09-19 14:00  Falkenbergs FF - Östers IF
  • 2015-09-23 19:00  Malmö FF - Östers IF (*matchen flyttad fr 5/9)
  • 2015-09-27 14:00  Trelleborgs FF - Östers IF
  • 2015-10-02 19:00  Östers IF - Kristianstads FF
  • 2015-10-10 15:00  GAIS - Östers IF
  • 2015-10-17 14:00  Östers IF - IFK Göteborg

 

U19-matcherna finns också inlagda i matchkalendern på startsidan. Här kan du prenumerera på matcherna direkt i din kalender.

 

Christian Stridh känner de flesta domarna och de känner honom. Bild: Per Ingvar-Persson

 

Spontan summering så här långt?

- Så här långt har vi gjort det fantastiskt bra. Hittills i år har vi tagit en poäng mer jämfört mot föregående säsong. Då har vi ändå 24 poäng kvar att spela om. Sett till prestationerna så skulle vi kanske ha tagit ytterligare någon poäng då vi fått oavgjort i tre matcher, i vilka vi haft ledningen in i slutminuterna.

 

Fler poäng hittills i år… vad är hemligheten?

- För det första är det många spelare som tagit individuella kliv i utvecklingen. För det andra har vi många spelare som vill och kankomma in i matcherna och bidra. Vi har med andra ord en breddstyrka i vår trupp. För det tredje finns det en mentalitet i truppen där man offrar sig och jobbar mycket hårt för varandra. Alla vill verkligen göra varandra bättre och sammanhållningen är fantastiskt god. Alla känner varandra bra och vet varandras styrkor, de har utvecklat en förmåga att använda dem i rätt lägen, allt ifrån en passning i rätt läge därför man vet vad som händer i nästa läge och vad medspelaren kan göra.

 

Om vi jämför utvecklingen på våra spelare jämfört mot övriga motståndare i U19-allsvenskan?

- Det är svårt att göra sådana jämförelser, men om vi utgår ifrån att de stora klubbarna som Malmö FF, IFK Göteborg, BK Häcken och IF Elfsborg som alltid är bra och har bra årskullar så har vi kommit betydligt närmare dem än tidigare. Att jämföra med andra mindre klubbar kan vara mer vanskligt eftersom deras kullar varierar mer i kvalitet från säsong till säsong. Vår trupp i år är kanske den starkaste sedan 2009 och det kommer bli oerhört spännande att se vad de kan fortsätta uträtta under hösten.

 

Hur viktigt är det att jaga tabellplaceringar kontra utveckling av spelare under hösten?

- Nummer ett är utveckling av spelare, men för att utvecklas vidare så behöver man ett gott självförtroende och det får man när man vinner fotbollsmatcher. Självklart vill vi komma så högt upp som möjligt i tabellen men prioriteten är att vi får med så många spelare som möjligt i truppen och att alla får en del av den utvecklingen. Alla vill stå så högt som möjligt när säsongen är över, såväl i tabellen som i sin egen utveckling. Konkurrensen är hård på alla positioner och det skapar en vinnarmentalitet som krävs för att nå högre. Alla måste “vara på tå" i varje träning och varje spelare måste vara fokuserad och högpresterande. Vi talar i termer som uttrycket Roar Hansen en gång myntade, att ”om man vill flyga som en örn så måste man träna som en örn, inte som en kalkon”.

 

Hur svårt är det att ta klivet från junior- till A-lagsfotboll?

- Steget där emellan är en karriärövergång och blir definitivt den största som de varit med om. Att bara spela med bara unga spelare är ingen bra lösning och det ger inte någon spelare rättvisa. Däremot att ge unga spelare möjligheter att få spela med äldre spelare som har rutin och som kan stötta dem. Då ger man dem rätt förutsättningar att acklimatisera sig och etablera sig som seniorspelare. Varje minut de unga spelarna kan få chansen att spela A-lagsfotboll är ett bidrag till deras erfarenhetsbank. Varje minut blir en "insättning på erfarenhetskontot". Det är lätt för en utomstående att tycka sig eller så om varför en spelare inte får chansen. Det är inte riktigt så lätt utan det finns många parametrar som är inblandade och ibland kan det vara svårt att förstå när unga lämnar för andra klubbar.

 

Du har inför hösten förstärkt ledarteamet kring U19. Förutom Peter Wibrån och Hans Anderzon

är nu Jan Lill-Damma Mattsson tillbaka i teamet.

- Jag är naturligtvis jätteglad för att Janne är tillbaka och att han brinner för att hjälpa till med att träna
offensiva spelare i U19 en gång i veckan. Dels är Damma en härlig människa, men hans passion och engagemang för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter är helt fantastisk. Det går inte att sätta ett värde på den förmånen för unga spelare. Han är för j-vla bra rent ut sagt på att lära ut detaljerna i tusendelarna från utmaning till avslut.

 

Vad talar för att man som fotbollsintresserad skall vilja ta sig till Myresjöhus Arena för att se talanger spela framtidens fotboll?

- Det är nästan alltid en rolig och underhållande fotboll som spelas och det finns ingen broms utan man kör. Det är en öppen och bra fotboll. Det är många spelare i dagens elitfotboll som någon gång spelat i U19-allsvenskan. Det är de bästa spelarna som finns att tillgå under senior elit som man har möjlighet att se och följa. Vi har, bara för att belysa saken, så har vi stött på hur många bra spelare som helst som idag är etablerade. Många av spelarna som vi möter har erfarenheter från ungdomslandslag och konkurrerar om plats i sina olika klubbars A-lag. Om vi tar 96-kullen som tog brons i VM, så har många av dem varit här och mött oss de senaste säsongerna. Det är precis det här som gör att våra spelare kan mäta sig med de bästa spelarna i Sverige för sin ålder och det gör att man utvecklas. Det ger våra spelare "kvitton" på vad de lärt sig, klarar av och vilka möjligheter som finns. Det bör väl vara skäl nog för att väcka ett intresse samtidigt som vi kommer göra allt för att få ut mesta möjliga under hösten, såväl i utveckling som i resultat. Jag välkomnar så många som möjligt upp till Myresjöhus Arena och det vore kul om vi tillsammans slår nya rekord.

 


 

Följ Östers IF i sociala medier: