Uddamålsförlust mot Änglarna

Det blev uddamålsförlust mot IFK Göteborg i fredagens träningsmatch på ett soligt Bravida Arena. Efter ett mycket vackert ledningsmål av Bergmark Wiberg var det mest Göteborg i en match där vi blev pressade djupt ner på egen planhalva långa perioder.  I en match utan många jättelägen var ABW sedan ändå nära att även kvittera i slutminuterna men Göteborgsmålvakten stod för en jätteräddning på nickavslutet från nära håll.

 

IFK GÖTEBORG - ÖSTERS IF 2-1 (2-1)

0-1 6 Bergmark Wiberg
1-1 23 Skjellerup
2-1 45+3 Svensson
 

 

Öster startade med:
Wallinder
Varmanen - Adolfsson - Kricak - Bergquist
Ljung - Bladh Pijaca - Seger
Rodic - Aliev - Bergmark Wiberg

Bänk:
Lundahl Persson, Thórisson, Söderberg, 
Adjei, Herdonsson, Gabrielsson, Högberg, Mörfelt

Byten:
46' Lundahl Persson (Wallinder)
58' Söderberg (Aliev), Herdonsson (Bladh Pijaca), Mörfelt (Rodic)
88' Thorrisson (Varmanen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Det var två lag som åkte ur Svenska Cupen med två segrar i bagaget som möttes på Bravida Arena, men hemmalaget Göteborg hade mest att bevisa efter knappa segrar mot Nordic United och Skövde och en klar förlust mot Djurgården. Detta märktes snabbt i spelet då blåvitt satte full fart redan på avspark och inte ens en halvminut hade gått när Pettersson lyfte ett inlägg från högerkanten in framför mål där hypade nyförvärvet Skjellerup valde att gå omkull istället för att utmana Mattis Adolfsson, men till den imponerande (med tanke på avsparkstiden) stora publikens irritation genomskådade domare Oppong detta.

Göteborg fortsatte hålla i bollen väldigt högt, men i fjärde minuten såg vi ett bra exempel på hur det kan utnyttjas. Lukas Bergquist klev in framför en passning och tog med sig bollen upp på offensiv planhalva innan han spelade ut på Adam Bergmark Wiberg som höll undan för sin försvarare och tog sig inåt mot första stolpen innan han försökte peta in bollen framför mål mot Alibek Aliev, men fick inte riktigt till touchen i farten och bollen gick i burgaveln.

Nu hände det mycket och bara minuten senare höll ett lurigt skott från Mucolli, som inte alls såg farligt ut först, på att ställa försvaret men gick i utsidan av vänstra stolpen.

I sjätte minuten drog Öster upp ett anfall på vänsterkanten, men såg ut att ha kört fast när hemmaförsvaret började samla sig. Då fick Bergmark Wiberg bollen, tog ett par meter inåt till sin favoritposition och drog till. Bollen tog en härlig båge och knorrade sig runt Dahlberg i Göteborgs mål upp i högra krysset.

Efter baklängesmålet blev hemmalaget försiktigare men fortsatte pressa Öster högt, med följd att bollen tillbringade oproportionerligt mycket tid i området mellan Östers straffområde och mittlinjen utan att det direkt hände något. I tolfte minuten kom så en ny Österkontring och även om inlägget från höger blev något långt lyckades Bergmark Wiberg jobba fram en hörna av det. Denna blev en låg hård variant som Rodic på första stolpen styrde, men försöket fastnade på en försvarare.

Även om hemmalaget långa stunder bosatte sig runt Östers straffområde kom man inte till ett enda avslut under dessa, utan det var när Öster i 23e minuten slog bort bollen i ett anfall som det blev farligt. Thordarson drev upp bollen och spelade ut till vänster på Mucolli som lyfte ett inlägg i hög båge mot bortre stolpen där Skjellerup fick alldeles för mycket yta och kunde få så bra kraft i nicken att Robin Wallinder inte lyckades håla bollen ute ur mål fast han fick ena handen på den.

Minuten efter målet skulle Öster nog haft frispark i bra läge när IFK-försvaret slog en farlig crossboll strax utanför eget straffområde som Vladimir Rodic bröt och styrde ner till Daniel Ljung som blev tufft nedtryckt av Thordarson precis utanför straffområdet men domaren lät spelet gå. Ljung kunde fått revansch bara minuten senare när han tog ett tungt avslut från 25 meter men bollen stack halvmetern utanför vänstra stolpen.

Nu såg Öster väldigt pigga ut och i 27e minuten kunde ett nytt ledningsmål mycket väl ha kommit. Ljung väggspelade fint med Rodic innan han rullade en boll in från höger metern från kortlinjen som Aliev bara var centimeter från att nå och därefter rullade den rakt förbi ett öppet mål då Österanfallaren dragit på sig all bevakning men ingen spelare från någondera lag fanns på plats.

I momentet efter rullade ABW och Ljung fram till en fint löpande Hannes Bladh Pijaca som var på väg in i straffområdet men valde att försöka runda sin försvarare till höger och fastnade.

Nu var det Östers tur att bli väl offensiva och direkt efteråt kunde Göteborg ställa om med fyra man mot vad som först bara var en ensam Ivan Kricak, men de Österspelare som snabbt kom älgande behövdes inte då Kricak tvingade ut anfallaren lite mot kanten innan han satte in en hård men inte oschysst glidtackling och avstyrde situationen själv.

Efter en ny lång period där hemmalaget knappt lämnade offensiv tredjedel var det ändå Öster som var närmast en riktig farlighet först. I40e minuten skulle IFK starta om spelet efter att ha stoppat en lång boll upp mot Aliev. Bladh Pijaca stod dock för en riktigt fin brytning, fick tillbaka bollen av Seger och såg en fin lucka upp mot mål men blev lite för het - om han väntat in att ABW skulle hinna få upp farten hade det kunnat bli en perfekt boll men nu var yttern mitt i en vändning och hade inte en chans att hinna före målvakten på den snabba bollen.

Precis som klockan tickat över till stopptid lyfte Bergmark Wibergs edan en lång fin boll över på Rodic, som hade både Aliev och Ljung med sig i mitten men hans låga inspel fastnade på förste blåvite försvarare.

Istället jobbade IFK fram en frispark i riktigt bra läge minuten senare. Från precis utanför vänstra hörnet av straffområdet lyfte Mucolli in bollen framför mål där veteranen Gustav Svensson satte pannan till och styrde in ledningsmålet.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus stod spelet och vägde i början, men efter ett hemmaanfall skapade Öster i 49e minuten ett jätteläge att kvittera när Rodic snodde bollen och spelade Bladh Pijaca, som såg en öppning och lyfte långt upp på Aliev vid mittlinjen. Denne hade den enda försvararen framför sig och spelade istället en boll framåt för Bergmark Wiberg, som var på väg mot mål men rycktes rejält i armen av snabbe jättelöftet Yalcouye som hunnit ikapp och fick inte till avslutet, och vädjan mot Oppong om något för ryckningen gjorde ingen nytta.

I 54e minuten tog sig ABW fram fint trots en Thordarson som jagade i hälarna, och lyfte in bollen till Aliev som inte hittade skottläge men drog med sig båda försvararna innan han slog en boll bakåt på Seger, som hade fint läge från straffområdeslinjen men gick på kraft och skickade avslutet en bra bit över.

Göteborg fortsatte ha mest boll även i andra halvlek, men kom till ännu färre vassa lägen. I 63e minuten rullade man i alla fall in en frispark i straffområdet på Trondsen som skickade in den framför mål där flera blåvita fanns, men Carl Lundahl Persson (som hoppade in i paus)var med bra ner och kunde peta bort bollen till en medspelare som kunde rensa.

Lundahl Persson var sedan alert även några minuter senare när hemmalaget svepte en lång boll på Pettersson som var på väg att bli fri men Östermålvakten hann först ut på bollen och klarade sig även oskadd fast Pettersson sprang in i honom (och själv tvingades utgå).

Nånstans där jämnade också matchbilden ut sig och Öster började ta över mer av det organiserade anfallsspelet. Förutom en riktigt lovande omställning i 78e minuten med flera man, där Varmanens chip in tyvärr gick på en IFK:are som kunde brösta hem den till målvakten, hotade man tyvärr inte mer än hemmalaget gjort - förrän sista fem minuterna.

Mot slutet var det nämligen Öster som jagade hårt för en kvittering. I 86e minuten stal Söderberg boll högt och bollen hamnade till sist hos Seger, som skickade en rapp sorkdödare precis utanför vänstra stolpen. Minuten senare drog Mörfelt upp ett riktigt lovande anfall till höger, bröt inåt och spelade Ljung, som petade fram bollen för en helt öppen Varmanen att springa på till höger, men löpningen kom aldrig då högerbacken fick känning av samma sträckning som senast mot Luleå och tvingades halta av.

I 89e minuten var så kvitteringen ytterst nära, när Ljung lyfte fram en bra boll från halvvägs in på offensiv planhalva mot målområdet och Bergmark Wiberg fick bra träff med huvudet fast bollen kom snett bakifrån, och satte nicken hårt men lite väl rakt på Dahlberg som med vissa bekymmer kunde rädda. Bollen slank ut på vänsterkanten och i andra vågen lyfte Bergquist in en boll som ABW åter nådde med pannan men nu styrde förbi mål.

Nu var Öster riktigt taggade och precis som klockan passerade 90 väggade sig Mörfelt fram fint och fick bra träff några meter utanför straffområdet men det hårda avslutet skruvade sig åt "fel" håll och stack en bit till vänster.