Uddamålsvinst mot Kungsbacka

En tuff drabbning med Kungsbacka DFF slutade med vinst för Östers damer med 1-0. Detta efter ett avgörande mål i 77:e minuten av Erika Gabrielsson.

ÖSTERS IF – Kungsbacka DFF 1-0 (0-0)
77' 1-0 Erika Gabrielsson

Östers startelva med fem ändringar från senaste matchen mot Landsbro IF:
S Åhlander
L Holmgren – V Johansson – M Hasselgren - N Ohlsson
A Sandell – C Albertsen – C Brändström – C Ronström
E Gabrielsson – N Karlsson

45'  A Helge (L Holmgren)
55'  F Karlsson (N Karlsson)
60'  F Castro (C Albertsen)
68'  H Goodwin (C Ronström)
75'  A Lindquist (M Hasselgren)

Kungsbacka DFF imponerade stort då laget gästade Östers IF i Växjö. Kungsbacka, som under 2013 kommer att spela i divisionen under Öster, har gjort en stor satsning på dam- och flickfotbollen då man låtit flertalet lokala föreningar gått ihop och bildat en ny och som det verkar, väldigt stark klubb med siktet inställt på den svenska eliten. Från föregående år minns vi tuffa matcher mot Tölö IF som är en av de drivande klubbarna som anslutit sig till Kungsbacka DFF men som föll på målsnöret och blev placerade i Division 1 istället för Elitettan.

För Östers del var förhoppningen att kunna följa upp en stabil insats mot Landsbro två dagar tidigare och fortsätta bygga vidare på grundspelet såväl offensivt som defensivt. Och mest imponerade det sistnämnda. Med bra överflyttningar generellt och en backlinje med en intressant blandning av erfarenhet och ungdomlig entusiasm så lyckades laget stå emot ett spelskickligt Kungsbacka på ett bra sätt. Och längst bak agerade Sanna Åhlander i målet med stor auktoritet och ett lugn som smittade av sig positivt denna eftermiddag. Offensivt finns det tendenser till bra spel och framförallt något att bygga på men här ska det nog kunna gå att hämta ut ännu mer ju längre in på året vi kommer.

Efter sex minuters spel så kommer matchens första målchans och det är Öster som skapar den. Caroline Brändström passar bollen i djupled till en felvänd Nellie Karlsson som tar emot den utanför straffområdet. Hon lägger bollen till rätta för avslut och får en riktigt fin träff. Bollen går klockrent i ribban, studsar ned och ut. På returen kommer en Kungsbackaspelare först och kan rensa bort bollen. Kungsbacka har mycket boll men Öster visar prov på fint tålamod i försvarsspelet och stänger mycket yta i Kungsbackas uppspelsfas. Däremot får bortalaget en och annan farlig målchans efter omställningar där det syns att Öster har kvar en bit när det kommer till samspel och passningsspel överlag. Tyvärr blir laget även i denna match lite för enkelspårigt emellanåt. I Kungsbacka har laget ett snabbt djupledsspel som man borde kunna utnyttja ännu mer. Ett av de mer farliga lägena kommer efter att Kungsbackas centrala forward på egen hand utmanar Östers backlinje och lyckas få lite yta att löpa på. Skottet från vänstra delen av straffområdet blir dock inte så välriktat som hoppats utan Sanna, som står bra placerad, kan relativt enkelt fånga in bollen även fast målchansen såg farligare ut än vad den mynnade ut i. En jämn första halvlek slutar 0-0.

Östers spel i första halvlek helt okey utan att glänsa. Nellie K har ytterligare två avslut under halvleken, ett efter fin framspelning av Anna Sandell i djupet, men hon lyckas inte få riktigt bra balans i den höga farten och skottet går över. Någon enstaka förändring inför andra halvlek då Annie Helge tar plats som yttermittfältare. En andra halvlek där Kungsbacka tar över spelet mer och mer men där vissa partier går i Östers favör. Framförallt är det då laget lyckas få till snabba spelvändningar. En av dessa kommer tidigt under andra halvlek då Erika Gabrielsson tagit sig ut på högerkanten och får bollen via mitten och kan ta sig runt på kanten. Inspelet är bra och Caroline får så när träff på bollen i straffområdet men en Kungsbackaback kan reda ut situationen och ta bort bollen. Ställningskrig och en period med få målchanser följer, ända fram tills den 61:a minuten då Kungsbacka blir tilldelade en straff. Kungsbackas snabba forward tar fart från vänsterkanten och tar sig förbi Anna Sandell och blir fälld just i utkanten av straffområdet. Straffen slås utanför och Sannas nolla i matchen är fortsatt intakt.

Östers tjejer, där flera hade en match i benen från fredagen, orkar inte riktigt hålla uppe tempot och det syntes att laget blev mer och mer slutkört under matchen. Mycket därför är det så imponerande att se hur man hjälper varandra i försvarsspelet och hur mycket hjärta laget visar upp. Och denna gång så lyckas man reda ut situationen och dessutom samla kraft att göra ett segermål. Nyss inbytta Amanda Lindquist får bollen på högerkanten. Hon lyfter in bollen i straffområdet där det blir kamp, bollen går ut till Erika som skjuter direkt. Det låga skottet letar sig in i målet och även fast det spelmässigt kanske inte var helt välförtjänt så hade laget kämpat sig till denna målchans som ledde till 1-0. Kungsbacka skapar en hel del halvchanser och bokförs för flera skott mot mål under andra halvlek. Men egentligen är det bara en som blir riktigt farlig då Sanna tvingas tippa bollen i ribban. Returen kan hon ta hand om själv. Ändå fram till den 90:e minuten så oroar Kungsbacka men avsluten är inte tillräckligt distinkta och Sanna kan efter en stabil insats räkna in sin andra raka nolla. Vinst för Östers IF med 1-0.

Mycket credit till Sanna som gör en bra match men en hel del uppmärksamhet bör också gå till lagets två mittbackar, för dagen Victoria Johansson och Mathilda Hasselgren-Larsson, som försvarsmässigt gör riktigt bra insatser. Och ännu en imponerande kämpainsats från ett ungt och relativt nytt Österlag som visar upp ett uppoffrande spel och en stark moral. Något som förhoppningsvis kan utvecklas till laget signum detta år. Förutsättningarna för detta finns helt klart där.

På skadefronten ser det allt ljusare ut. Sanna Johansson, Ida Johansson, Anna Hjälmkvist och Magdalena Nedanovska deltar samtliga i lättare bollövningar under träning. Nitza Stafilidou och Camilla Ronström har deltagit i matchspel för första gången på länge och Matilda Bergstrand hoppas kunna träna för fullt i veckan som kommer efter sjukdom. Ytterligare två matcher väntar kommande helg då Östers IFs damer deltar i Växjö 2013 Cup tillsammans med allsvenska Jitex BK och Linköpings FC samt seriekollegan IFK Kalmar. Turneringen startar på fredagen (den 15:e februari) med finalspel på lördagen.

Text: Eric Lind