Upphämtningen räckte inte

Det börjar kännas som en repig vinylskiva - trots stort spelmässigt övertag låg Öster under igen - denna gång med två bollar en stund efter halvtid. Idag såg mönstret ändå ut att brytas när de rödblå hämtade upp och var det lag som jagade ett avgörande mål, men slarv i försvarsspelet i slutet gav Gefle ett två mot en-läge och vi fick räkna in säsongens femte förlust.

Lundahl Persson, Kozica, Bonnah, Magnusson, Kusu, Johansson, Varmanen

68' Kozica (Hauksson), Bonnah (Rodic), Varmanen (Herdonsson)
79' Kusu (Ljung)
83' Magnusson (Söderberg)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i repris på Discovery+

Öster tog greppet om matchen på Gavlevallen redan från start, och det kunde blivit farligt redan i första minuten när Öster fick frispark efter att gamle Geflespelaren Adam Bergmark Wiberg åkt på en stämpling. Runar Sigurgeirssons frispark nickades undan, men när Vladimir Rodic fångade upp returen och lyfte in bollen framför mål borde Öster nog haft en hörna när huvudet längre Rauschensberg nickade ut bollen över kortlinjen framför Jesper Westermark, men domare Melin valde inspark.

I tredje minuten lyfte Alex Hauksson en bra boll ut på Adam Herdonsson till höger som stod för en snygg nedtagning innan han på andratouchen skickade ett lågt inlägg mot Westermark på första stolpen men Persson kunde rensa ut till matchens första hörna. Hörnan nickade Månz Berg ner framför mål men hemmaförsvaret kunde rensa.

Matchbilden fortsatte sedan på samma sätt. Öster hade mest boll men lyckades inte inne i boxen. Tolv minuter in i matchen förändrades detta sedan drastiskt. Gefle, som fram till dess knappt hade haft boll på offensiv planhalva, visade på riktigt bra spel när man snabbt drog igång ett anfall längs högerkanten där Grau hittade ut med bollen på Englund som lyfte en bra boll in framför mål där Yakoub kom för att möta men Herdonsson kunde nicka undan. Andrabollen blev också farlig även om Rafaels skott nog stack längre utanför högra stolpen än det först kändes som.

Nu hade hemmalaget kännt medvind och tog över spelet för en stund. De himmmelsblå jobbade fram en vänsterhörna i 14e minuten och bet sig fast på Östers planhalva därefter, och hade ett avslut som styrdes i en lurig båge men metern över ribban.

Öster tog snart tillbaka taktpinnen och kunde i 17e minuten kommit till två bra lägen - försst ett inlägg från höger där Westermark föll över Rauschenberg och inte nådde nicken och ett par moment senare efter fint förarbete från Sigurgeirsson som rullade in bollen framför mål där Rodic inte fick till mottagningen.

Minuten senare lyfte ABW sedan en fin boll fram på Westermark som fick med sig bollen in i straffområdet, men precis hade hunnit offside när passningen slogs.

Sedan fortsatte matchen i en närmast plågsamt bekant mönster. Öster förde spelet, jobbade fram hörnor och halv/kvartschanser, men hotade inte riktigt. Motståndarna hade otroligt svårt att få till något eget spel och fick bara låna bollen korta stunder, men var i mycket nöjda med detta. Öster stod för många fina spelmoment men fastnade ständigt på väg in i straffområdet.

I 26e minuten såg det lovande ut efter en ny hörna som hamnade på Berg i bortre delen av straffområdet, men kaptenen fösökte spela fram istället för att gå på eget avslut och försvaret kunde bryta.

Två minuter senare kom så matchens bästa chans dittills när Sigurgeirsson lyfte in bollen framför mål och Westermark nickade ner den mot Berg, som var någon decimeter från att nå den fri med målvakten.

Fem minuter före paus fick sedan Öster frispark i bra läge efter en komplicerad situation. Rodic och Lundin sparkade ihop utan att någon träffade bollen, men domaren valde att ge Öster frispark. Trots att smällen skedde någon decimeter in i straffområdet blev det dock frispark halvmetern utanför straffområdet, ett domslut som förvirrade och upprörde båda lagen.

Frisparken slogs av Sigurgeirsson mot en dykande östermur men styrde undan på Rafael.

De sista minuterna före paus lyfte sedan gefle spelet rejält och jobabde även fram en vänsterhörna sekunderna inna de två stopptidsminuterna runnit ut. Denna utnyttjade hemmalaget sedan på bästa vis när Grau lyfte bollen  mot bortre där den styrde på en Österspelare och landade framför Edqvist som dunkade upp ledningsmålet i nättaket.

Öster tog tillbaka initiativet efter paus och skapade en farlighet innan minuten hade gått, när Rodic tog sig in från höger men fastnade, och Starke Hedlund klippte till från distans men skickade bollen över.

Öster fortsatte sedan ligga högt och i 48e minuten borde vi nog fått se kvitteringen. Öster hade bollat runt bra innan bollen gick ut till Rodic som lyfte en boll mot första stolpen där Söderberg fick stå förvånansvärt omarkerad, men placerade nickstyrningen en bra bit över mål.

Söderberg var sedan nära igen i 50e minuten, efter att Sigurgeirsson vunnit boll högt och fått in den på Östers tia (med nummer 9). Första avslutet täcktes, men sedan slet söderberg bra för att få tillbaka bollen och avslutade stenhårt strax utanför högra krysset.

Dessvärre var hemmalaget ruskigt effktiva när de väl anföll,  samtidigt som vår historik av individuella misstag håller i sig. Bara halvminuten efter vår chans skapade detta läget till gästernas 2-0 ur en ickesituation. Bollen studsade in mot mål där Prekovic skulle ta den, men Berg hann mellan och nickade undan den, på Sigurgeirsson som missade rensningen och vips kunde Edqvist spela fram en helt ren Yakoub som avslutade distinkt upp i vänstra krysset otagbart ör Östermålvakten.

Då kommer vi väl fram till dagens mest positiva insikt. Trots två tunga mål i baken började ingen rödnblå hänga med huvudet eller gå på halvfart för att vänta in semestern, samtliga elva satte istället ännu högre press framåt för att vända skutan.

Det dröjde bara två minuter innan en jättechans till reducering kom. berg lyfte in bollen på Westermatk, som skickade in vad som kunde blivit årets nickframspelning, tio meter diagonalt genom straffområdet till Daniel Ljung inne på målområdeslinjen men Persson fläkte sig och kunde blockera innermittfältarens avslut

Marginalerna var knappast med Öster idag. I 57e minuten släppte Gefles målvakt retur på ettdistansskott från Ljung, Rodic höll sig framme och satte ett svårt volleyavslut i ribban. När Söderberg skulle nicka in bollen efter detta träffades han av Lundins fot i ansiktet och satte nicken precis utanför, men domaren valde att bara ta inspark.

Med halvtimmen kvar kom så äntligen reduceringen. Herdonsson slog en bra låg boll in tätt framför mål där både Söderberg och Westermark fanns, men bollen styrde på en försvarare in i nät.

Sedan kom tio minuter där det kändes som Öster chansade lite för mycket och måga bollar stack ut över kortlinjen. I 72a minuten jobbade maan iallafall fram en högerhörna som Sigurgeirsson skickade mot bortre stolpen där den dök lite olyckligt och styrde på Starke Hedlund ut till inspark.

Två minuter senare var Bergmark Wiberg nära att återta ledningen i skytteligan på sin gamla hemmaplan, när  Sigurgeirsson lyfte in en bra låg boll och Abw kom till dubbla avslut men båda täcktes av Eliasson.

Minuten senare spelade inbytte Dzenis Kozica fram Sigurgeirsson bra, och islänningen var nära att ta sig genom men fick nöja sig med hörna. Denna slog han själv mot första stolpen där Westermark nickskarvade vidare mot bortre. Berg skickade in en låg boll mot mitten som studsade lite innan Westermark resolut kunde trycka upp den i nättaket.

Gefle visade sig dock kunna ställa om från extrem defensiv till eget förvånansvärt snabbt. Redan minuten efter kvitteringen skapade man ett riktigt bra läge att återta ledningen när Eliasson mötte ett inlägg vid bortre stolpen och satte nicken bara halvmetern utanför vänstra stolpen.

Det var dock tydligt vilket lag som var hungrigast på tre poäng, och Öster hade i stort sett allt spel de närmaste tio minuterna. I 81a minuten hittade inbytte Manasse Kusu in med en bra chip mot Söderberg, som tyvärr kom lite ur vinkel och skickade en svår volley i högra burgaveln.

Två minuter före full tid kom så nästa tunga smäll, när Öster tappade boll på mittplan och gick bort sig i försvaret. Lundin och Hjelte kunde trots tre man mot sig spela sig fram och Anton Lundin kunde sedn på något sätt placera bollen under Prekovic in i mål.

Därefter täppte hemmalaget sedan in totalt hemåt, och Östers enda riktiga kvitteringschans kom sekunderna före ordinarie matchtids slut, när Westermark nickade en vänsterhörna strax utanför första stolpen. Sedan spelade Gefle av tiden väl, och Öster föll offer för att lyfta in optimistiska bollar som ingen npdde.