Viktig poäng i Uppsala

 

Öster bröt den senaste tidens hemska bortasvit och fick med sig en poäng hem från Studenternas i Uppsala.

Öster hade de farligaste chanserna i första halvlek, men sett till Ogbus jätteläge i slutet känns varsin poäng ganska rättvist.

 

IK Sirius - Östers IF 0-0

 

Publik: 816

 

Öster startade med:
Berglund
Joza - Vasilj - Andersson - Bojent
Bergholtz - Velic - Lindner
Wihlborg - Gero - Henningsson

 

Byten: 
46' Lindblad (Andersson)
76' Hellgren (Lindner)
82' Söderberg (Henningsson)

 

Statistik finns på förbundets matchsida.

 

Alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it

 

 

I matchens andra minut kom Östers första någorlunda chans, när Wihlborg lyfte in en frispark mot Henningsson. Denne nådde inte bollen som studsade på ett par blåsvarta fötter innan hemmalaget kunde rensa. Därefter tog hemmalaget över mycket av spelet, och framför att Ogbu - som förvånande nog inte spelat mycket på sistone - hotade flera gånger.

   I åttonde minuten var Öster ändå nära att kunna utnyttja hemmalagets press. Henningsson vann bollen, fälldes i ett bra omställningsläge men domaren lät spelet fortsätta och Velic fick till slut bollen, lyfte in den från vänster mot bortre stolpen där Wihlborg fanns men Siriusmålvakten - med det ur Österögon tveksamma namnet Andreas Andersson - läste lyftningen bra och kunde plocka ner bollen. Strax därefter kom hemmalagets första riktiga chans när Mrabti lyfte in en frispark som till slut hamnade framför fötterna på Thor som dessbättre skickade volleyavslutet en bit över.

   Med dryga kvarten spelad hettade matchen till lite. Wihlborg lyfte in en ny frispark, som Velic sprang sig fri men tyvärr nickade en bit till vänster om mål. Nu hade Öster flyttat upp spelet och istället började hemmalaget hitta öppningar för omställningar. I 18 minuten såg Ogbu ut att vara på väg genom men fick se sig stoppad av en klockren brytning från Johan Andersson.

   Minuterna senare fick vi se mer av Henningsson. Först slog han in en lågt skott/inlägg som hade varit perfekt för styrning om någon anfallare hunnit dit. Minuten senare hamnade han i en pekuliär brottningsmatch med den betydligt större Carl Nyström nere vid vänster hörnflagga. Båda spelarna idkade mer brottning än jakt på boll, men domare Cisic insåg underhållningsvärdet och lät spelet fortgå då ingen tog skada och båda var lika engagerade. Henningsson fick med sig bollen ur matchen men Nyström revanscherade sig momentet efter när han vann tillbaka bollen efter Alles tunnlingsförsök.

   I 23 minuten skulle så matchens första tyngre målchans komma. Öster hade spelat runt bollen en stund på offensiv planhalva när Joza lyfte in en boll som Gero från stående fick bra träff på med huvudet, och tvingade målvakten till en bra räddning uppe vid krysset.

   Fem minuter senare var det hemmalaget som var nära att ta ledningen när Oscar Berglund fick göra en bra räddning på ett avslut från Lövgren. I andraläget ville hemmalaget ha straff för hands på Joza, men domaren ansåg, till synes korrekt, att Österspelaren gjort allt han kunde för att inte få bollen på armen och vinkade avvärjande.

   Joza var i rampljuset även minuten senare när han fick en boll från Wihlborg strax utanför Sirius straffområde och klippte till med en lurig utåtskruvade utsida som strök precis utanför krysset och helt hade ställt Andersson om den hamnat två decimeter åt vänster.

   I 33 minuten kom så Östers bästa chans i matchen. Wihlborg stressade Siriusmålvakten att rensa till inkast, och efter ett snabbt inkast hamnade bollen så småningom hos Velic som med ett väl avvägt inlägg hittade Henningsson. Dennes nickstyrning passerade målvakten men gick i stolpens insida ut till Gero, vars avslut styrdes på en försvarare ut till hörna.

   Därefter falnade tempot igen, och utöver en armbåge från Ogbu i ansiktet på Andersson som tvingade den sistnämnde att kliva av i halvtid hände inget direkt anmärkningsvärt före paus.

 

I andra halvlek tog det tre minuter innan något hände, men då kunde det blivit farligt Velic spelade ut till Gero som såg Wihlborg inne i mitten och rullade in en hård boll som sånär nådde skåningen, men i sista sekund fick en hemmaspelare fram en fot och stoppade bollen halvmetern innan den nådde en fri Wihlborg. Nu var Öster på gång och fem minuter senare var det nära igen. Gero fick en precis passning från Velic, petade bollen runt Andersson men hamnade i samma moment helt ur skottvinkeln. Gero höll ändå bollen i spel och efter lite studsande hamnade den hos Joza, vars låga skott Andersson dock kunde plocka.

   Återigen öppnades dessvärre luckor bakåt, och Runnemo hittade flera gånger farliga lösningar på sin kant. Knappa tio minuter efter paus petade han fram en boll till Sirelius, som hade två man med sig inne i straffområdet men Berglund kunde plocka det låga inlägget. Minuten senare nådde Runnemo själv en boll som de flesta trott skulle hinna ut, och skickade in ett inlägg som nickades ut till Larsson, vars avslut såg ut att styras på en Österfot och sånär ställde Berglund, som trots att han inte var helt i balans nådde upp och gjorde en mycket bra räddning ut till hörna.

   Nu hade spelet svängt över mot Östers planhalva igen, men gästerna försvarade sig effektivt. I 69 minuten var det ändå nära. Silva lyfte in en hög boll, som Ogbu med hjälp av att ta stöd på Vasilj kunde nå, men Berglund hann precis ner och kunde freda sitt mål med en välplacerad vänsterhand.

   Med 20 minuter kvar var Henningsson på väg att ta emot en höjdboll och skapa ett omställningsläge när Mrabti sprang rakt i ryggen på honom, men nu hade domaren som glatt delat ut gula kort i första halvlek blivit snålare, och Siriusspelaren fick bara frisparken mot sig. Nio minuter senare var Henningsson inblandad igen, när Gero med bra jobb slet till sig en höjdboll och passade bakåt till Bergholtz, som lyfte in en bra boll på Henningsson. Henningsson fick dock - effektivt störd av Larsson - inte träff på sitt volleyavslut och bollen rann istället ut mot sidlinjen.

   Sent inbytte Freddy Söderberg fick aldrig något läge framåt, men fyra minuter före full tid stod han för föredömligt defensivt arbete när han tämligen fysiskt höll ut Karlsson över kortlinjen och jobbade fram en egen inspark.

   Med minuten kvar stressade Gero Siriusförsvaret bra, och tvingade fram ett inkast från vänster. Bojent såg att Siriusmålvakten stod långt ut vid bortre stolpen, och försökte själv dra in bollen vid första men fick tillräckligt lös träff för att Andersson skulle hinna dit och ta bollen.

   Istället skulle hemmalaget bjudas på en sista farlighet på en minuts stopptid. Efter vad som såg ut som ett ofarligt inlägg rensade en back bollen rakt på en inrusande Gustafsson, som lyckligen fick bollen en halvmeter från sig och istället för att bli matchhjälte fick se Mario Vasilj tokrensa bollen långt upp på läktaren.